Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Do brzydala: zawsze się przejmowałam takimi sprawami, zawsze i często się wypowiadałam w takich tematach. Tu ograniczyłam się do ostrzeżenia, żeby nie dzieliła się swoimi problemami akurat na tym forum, bo wiedziałam, że wszyscy zlecicie się tu, aby rozszarpać kolejną ofiarę.
Gabriel, sprawa mojej rodziny z BV zakończyła się pomyślnie po ponad trzech latach. Jest tylko taka mała różnica, że na nas nikt nie doniósł, a to ja sama zwróciłam się do nich o pomoc. To jest mała, ale bardzo ogromna różnica. W przypadku rodziny Estery nie wiem, jak to wyglądało. Oskarżenia o bicie są na pewno nieprawdziwe. Nie wierzę w to. Co mogło być podstawą do odebrania dzieci? Nie wiem. Chłopcy Estery, na pewno starszy jest chyba trochę opóźniony w rozwoju. Miałam z nim kontakt kilkukrotnie. Takie dzieci łatwo zmanipulować. Czytałam przynajmniej o kilku przypadkach, gdzie rodzinom polskim lub norweskim odebrano dzieci opóźnione. Ja tego nie rozumiem. Przecież to nie wybór rodziców, a sytuacja życiowa, z którą trzeba sobie poradzić. Takie rodziny walczą bardziej, starają się bardziej. Dlaczego problemu szuka się w rodzicach? Niektóre dzieci takie się po prostu rodzą!
Jest na świecie w tym w Norwegii o wiele więcej patologii w tym rodzinnych, na które nikt nie reaguje, a uderza się w rodziny, którym można by pomóc w inny sposób.
Jestem całym sercem z rodziną Estery jak i z innym rodzinami, którym odebrano dzieci. Ostatnio stało się to w rodzinie litewskiej. Zabrano dzieci z imprezy, na której pito alkohol. Nie znam sprawy, ale moi sąsiedzi Litwini byli na tej samej imprezie. Może były podstawy, może nie, ale kto jest bez winy (tzn. nie zabrał dzieci na imprezę, wesele itd, gdzie bawiły się wśród nalanych wujków leżących pod stołami) niech pierwszy rzuci kamieniem.
Norweskie prawo trzeba szanować. Jestem przekonana, że większość tego typu dramatów rozegrało się ze zwyczajnej niewiedzy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
gama28 napisał:
... na pewno starszy jest chyba trochę opóźniony w rozwoju...
No i masz prawdopodobnie powod zabrania dzieci. Dziecko nie ma zadnej diagnozy, czyli jest zdowe, a mimo to jest opoznione w rozwoju, czyli jest zaniedbane.
Tak to prawdopodobnie widzi BV. I prawdopodobnie w szkole robili testy, o czym na pewno poinformowano rodzicow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
gama28 napisał: ...Norweskie prawo trzeba szanować. Jestem przekonana, że większość tego typu dramatów rozegrało się ze zwyczajnej niewiedzy...
Dodam ... tylko ...
... BEZWZGLĘDNIE ...RESPEKTOWAĆ ...
---
O ILE WIĄŻEMY Z TYM KRAJEM , NASZĄ BLIŻSZĄ LUB DALSZĄ PRZYSZŁOŚĆ ...
---
A już w szczególności... gdy mamy przy sobie , Nasze MAŁOLETNIE DZIECI ... .
---
Dziecko to nie zabawka , oraz dodatkowy przyczynek do "darmowych" pieniędzy .../rodzinne/ które u niektórych rodziców robią niezdrowe wrażenie , przy zestawieniu do Polskiego rodzinnego i becikowego ...
---
Nie zdawałem sobie sprawy , że i Ty Również , miałaś podobne problemy , może kiedyś tam , nie do końca rozumiałem co pisałaś w tym temacie ...
---
Nie to było Moim zamiarem , gdy wywołałem Ciebie do Tablicy ...
---
---
Tak przy okazji ...IMPREZ...
Ostatnio w Mojej firmie ...był Zakładowy Julebord , na którym zabrakło Młodego Szefa z Żoną ... ponieważ nie znaleźli opiekunki do swoich pociech ... /2-dzieci , w tym osesek/
Facet był niepocieszony ... jednak sam nie mógł przyjść ... ponieważ , właśnie ma drobny konflikt z -BV- na tle zaniedbywania rodziny ...
Przy świątecznym stole , była Cała Zakładowa Rodzina , a On z Żoną byli przy dzieciach ...
-BV- w tych sprawach jest bezwzględne ... i w niektórych przypadkach , nawet dobra Własna firma nie jest rękojmią ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Elise napisał:
gama28 napisał:
No i masz prawdopodobnie powod zabrania dzieci. Dziecko nie ma zadnej diagnozy, czyli jest zdowe, a mimo to jest opoznione w rozwoju, czyli jest zaniedbane.
Tak to prawdopodobnie widzi BV. I prawdopodobnie w szkole robili testy, o czym na pewno poinformowano rodzicow.

Dla mnie to jednak nie powód, bo najpierw rodzinie się pomaga, a jeśli oni odmawiają, to można reagować.

Kiedyś znajomy Norweg (opiekowałam się jego dziećmi przez 7 mies.) powiedział: "Dziś pod sklepem widziałem STRASZNĄ sytuację. Jakiś rodzic bądź dziadek ze złością włożył dziecko, które się zapierało nogami do auta. Teraz myślę, że mogłem zadzwonić, po odpowiednią instytucję... " I nie mógł wyjść z szoku. Sam jest super łagodnym rodzicem, któremu dzieciaki włażą na głowę, czasem dosłownie. Pomyślcie, co by się stało, gdyby wtedy to zrobił? Czy to wystarczający powód? Czy rzucono by się na rodzinę tego odebranego dziecka, jak na Silną Matkę tutaj? A może trafiłoby wtedy na rodzinę, gdzie dzieciak jest rozbrykany, rodzice byli zmęczeni, a mały uparł się, że nie chce wyjść ze sklepu, dopóki nie dostanie Lego za 1500 nok? A ten mój znajomy w dobrej wierze zaalarmowałby BV! Dziecko odebrano by na zawsze! A co ze złośliwością niektórych sąsiadów? Polaków lub Norwegów? Teoretycznie każdy z nas mógłby teraz wziąć telefon do ręki i zemścić się na kimś, kto kiedyś nadepnął mu na odcisk...
Radziłabym rodzicom dawać z siebie wszystko co najlepsze, a ludziom na forum powstrzymać się od zbędnych komentarzy!
Jako Polacy uwielbiamy powtarzać, że Polak Polakowi wilkiem, sami zapierając się, że to inni, a nie my. A tu co? Kobieta prosi o pomoc i wsparcie, choćby emocjonalne, a zostaje zmieszana z błotem, oskarżona i prawie skazana. Pamiętajcie, że to może przytrafić się każdemu z nas, wystarczy że trafi nam się gorszy dzień, a ktoś za bardzo zatroszczy się o dobro naszego dziecka...
Miłego Dnia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
gama28 napisał:
Elise napisał:
gama28 napisał:

Dla mnie to jednak nie powód, bo najpierw rodzinie się pomaga, a jeśli oni odmawiają, to można reagować.

Skąd wiesz, ze nie bylo wczesniejszego kontaktu bv z rodziną?

gama28 napisał:
A może trafiłoby wtedy na rodzinę, gdzie dzieciak jest rozbrykany, rodzice byli zmęczeni, a mały uparł się, że nie chce wyjść ze sklepu, dopóki nie dostanie Lego za 1500 nok? A ten mój znajomy w dobrej wierze zaalarmowałby BV! Dziecko odebrano by na zawsze! A co ze złośliwością niektórych sąsiadów? Polaków lub Norwegów? Teoretycznie każdy z nas mógłby teraz wziąć telefon do ręki i zemścić się na kimś, kto kiedyś nadepnął mu na odcisk
Ogolnie to nikt nie zabiera komus dzieci na slowo. Kazdy moze wyslac tzw. bekymringsmelding do bv. Bv albo sie zainteresuje albo nie. Mam znajoma, ktora ma co pewien czas spotkania z bv, a podal ja jej wlasny maz - taka troche nieciekawa sytuacja rozwodowa. I tak ciagnie sie juz 3 lata i dalej ma wylaczna opieke nad swoim dzieckiem, ona a nie jej maz.
Jak widac z powyzszego przykladu, podanie kogos do bv nie jest jednoznaczne z tym, ze tej osobie zabiora dziecko. I tak na prawde to nie wiesz co by sie stalo gdyby twoj znajomy wyslal meldunek do bv.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Ja się mogę z tym zgodzić, ale jednak prawda jest też taka, że w niektórych kommunach BV bywa nadgorliwy. Są gminy, gdzie dzieci prawie się nie odbiera. Czyżby mieszkali tam lepsi rodzice? Nie sądzę. Myślę, że my Polacy i inni obcokrajowcy jesteśmy obserwowani bardziej wnikliwie i każde doniesienie na nas będzie traktowane poważniej, bo mamy opinię rodziców, którzy biją swoje dzieci, niestety...
BV ma złą opinię wśród Norwegów. Zdarzają się protesty przeciwko tej instytucji. Opisano przypadki molestowania i krzywdzenia dzieci w rodzinach zastępczych. A niektórzy Polacy dalej będą twierdzić, że dzieci nie odbiera się bez powodu. Owszem, ale powód może być banalny lub wyssany z palca, może też być pomówieniem. Ja przez ponad 3 lata rozmawiałam regularnie z BV i mam swoją opinię.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Elise napisał:... I tak na prawde to nie wiesz co by sie stalo gdyby twoj znajomy wyslal meldunek do bv.
Miłe Panie ... niech emocje opadną ...
Nie ma się co punktować...
A jedynie zostanie , czysta chęć pomocy w wirtualny sposób .
---
"Gama28"...
Moim zdaniem jesteś w błędzie ... , ponieważ Obie ...Matki Polki ... pisały jedynie dlatego by się dowartościować i wylansować ...
---
ŻADNA Z TYCH KOBIET ANI RAZU NIE NAPISAŁA PRAWDY ...DLACZEGO TAK SIĘ STAŁO ...
KAŻDA ZASŁANIA SIĘ WSTYDEM I TAJEMNICĄ -BV-.
---
To jak te kobiety traktować poważnie ... no jak ...!? .
---
Na Swoim przykładzie dobrze wiesz , że NIC Z POWIETRZA SIĘ NIE BIERZE ...!!!
---
A bajki , że w ciążę zachodzi się tylko dlatego iż miało się właśnie kalesony męża na własnym tyłku , bo było strasznie zimno , to można opowiadać dziewicom co nigdy chłopa nagiego nie widziały ...
---
Ty chciałaś to coś Pary puściłaś ... Hilton miała kiedyś więcej odwagi i opisywała Swoje rodzinne przeboje ...i spotkania z-BV- i to wtedy gdy nie było afery z Rudkowskim .
---
Teraz dała sobie spokój , a szkoda ...
Jednak Ja Ją trochę rozumiem ... bo ile razy można tłumaczyć iż nie jest się wielbłądem ...
---
Ech znowu się zagalopowałem

Nic idę zrobić sobie drinka ...coby za bardzo , nie odstawać od Emigracyjnej Statystycznej Budowlanej Braci ...!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Gabriel, po prostu nie mogę uwierzyć w to co napisałeś o lansie Matek pokrzywdzonych przez BV!!! Widać niewiele wiesz o kobietach i matkach. To rozpaczliwy krzyk o pomoc i wsparcie! Nie rozumiem, jak mogłeś tak napisać Niestety wszystko co wiesz o BV, to informacje wyczytane na forach internetowych, podawane z ust do ust! Próbujesz być forumowym mędrcem, niestety nie zawsze ci to wychodzi. Niestety nie znasz się na wszystkim. Milczenie na prawdę jest złotem, a mowa bywa ostatnio fioletowym bazgraniem głupot, które ranią bardziej, niż zdajesz sobie z tego sprawę!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
i teraz gabrys ty zarobiles w ryj i slusznie choc za malo
gama- ladnie podsumowalas tego pana,choc zbyt lagodnie jak na niego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
gama28 napisał:.... Milczenie na prawdę jest złotem, a mowa bywa ostatnio fioletowym bazgraniem głupot, które ranią bardziej, niż zdajesz sobie z tego sprawę!
ŁADNIE TO ZOSTAŁO SFORMUŁOWANE ...
---
BARDZO DOBRZE ZDAJĘ SOBIE SPRAWĘ Z TEGO CO SAM PISZĘ ... i jakie ewentualnie bywają tego skutki ...
---

Staram się być takim swoistym ...KATALIZATOREM ... , wiem , że takie zachowanie , jest bardzo negatywnie odbierane , przez większość ...jednak ...
---
JAK INACZEJ ZMOTYWOWAĆ WAS do tego , byście zaczęli Sami sobie pomagać ...!!! .
---
W całej rozciągłości MASZ RACJĘ ... co do Mojej Osoby ... jednak Tylko Ty i Hilton ... pozostali to tylko POWTARZACZE ... takie małpiszony które małpują to co już zostało powiedziane ... w sprawach -BV-... na tym forum ...a ich wypowiedzi , niczego konkretnego nie wnoszą
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok